Lamellen vs jaloezieën: wat is het verschil?

Wanneer mensen gaan kijken naar de raamdecoratie die het beste in hun woning past, komen ze op het internet al snel allerlei verschillende termen tegen. Het is dan ook niet gek dat hier al snel verwarring over ontstaat. Diverse termen worden gebruikt voor in feite hetzelfde product, en ze worden regelmatig door elkaar gebruikt. In deze blog leest u precies wat de verschillen zijn, en waar wij bij Raamdecoratiedeal over spreken wanneer we het hebben over lamellen en jaloezieen. Zo weet u waar u het beste op kunt zoeken om te vinden wat het beste bij uw situatie past.

Lamellen jaloezien: verschil

De woorden lamellen en jaloezieën worden vaak gebruikt om hetzelfde aan te duiden: raamdecoratie in de vorm van stroken, die ingezet kunnen worden als zonwering en om inkijk in de woning van buitenaf tegen te gaan. De woorden worden vaak in verschillende combinaties gebruikt: zo wordt er ook gesproken over horizontale lamellen en de horizontale jaloezie/horizontale jaloezieën, terwijl er in principe hetzelfde bedoeld wordt. Wanneer wij spreken over lamellen, bedoelen we echter de stroken die de jaloezie vormen. Volgens deze definitie bestaat een jaloezie dus uit meerdere lamellen, die te bewegen zijn om de jaloezie te sluiten of open te maken.

Wanneer er wel echt alleen over lamellen gesproken wordt, dan worden vaak verticale stroken bedoeld. Dit wordt dan ook geen verticale jaloezie genoemd, maar gewoon aangeduid als lamellen. Het voordeel van verticale lamellen is dat er minder makkelijk stof ophoopt, waardoor ze eenvoudig schoon te houden zijn. Het grootste nadeel is echter dat ze tegen elkaar klepperen wanneer er wind opstaat. Omdat horizontale lamellen aan beide zijden vast zit, klapperen ze minder snel tegen elkaar aan.

Lamellen zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen, zo zijn er houten jaloezieën, aluminium jaloezieën en pvc jaloezieën. Over het algemeen hebben aluminium jaloezieën vrij dunne lamellen en vergelijking met de andere soorten. Elke soort heeft een geheel andere uitstraling, en persoonlijk zijn wij van mening dat houten jaloezieën geschikt zijn voor elke woning en ook nog eens voor zeer veel sfeer zorgen. Houten jaloezieën hebben namelijk een warme en landelijke uitstraling, en zien er minder snel ‘steriel’ uit dan aluminium en pvc.

De jaloezieën van Raamdecoratiedeal.com

Bij Raamdecoratiedeal.com richten we ons op houten jaloezieën, dus raamdecoratie bestaande uit horizontale lamellen. Onze jaloezieën zijn gemaakt van 100% Abachi hout, een houtsoort die bekend staat om zijn stabilteit en bewerkbaarheid. Hierdoor zijn onze jalozieen duurzaam en licht, en het hout splintert niet. Ze zijn in twee stijlvolle en tijdloze kleuren te verkrijgen: wit en zwart. Deze kleuren komen in vrijwel elk huishouden goed tot hun recht.

Onze jaloezieën zijn afgewerkt met lamellen van 50 mm breed en een stoffen band van polyester (25 mm breed). Verder zijn ze volledig op maat te bestellen, waardoor ze precies de juiste afmeting hebben! Verder zijn ze eenvoudig schoon te maken door een met een vochtige doek langs de lamellen te gaan.

Neem snel een kijkje bij onze houten jaloezieën, en maak gebruik van onze inkort-service. Bekijk hier:

Lamellen op maat